RÖPORTAJ

Ahmet Hakan'ı ciddi yazdığından beri okurum

Hıncal Abi benim için uzaktan öğretimdir. Okumazsam mutsuz olurum. Ahmet Hakan'ı ciddi yazmaya başladığı günden beri okuruyum.

Ahmet Hakan'ı ciddi yazdığından beri okurum

Gazete Habertürk'ün Haber Koordinatörü ve köşe yazarı Özay Şendir ile aşka ve gazeteciliğe dair Habertürk'ten Elif Key'e değerlendirmelerde bulundu. Okuduğu köşe yazarlarını ve neden onları okuduğunu açıkladı...

Başbakan Erdoğan'la dört kıtayı gezmenize, Brüksel'de Avrupa Birliği eğitimi almanıza rağmen neden siyaset yazmıyorsunuz?
Ne magazin yazarıyım ne de siyaset. Siyaset figürlerini de magazin figürlerini de sadece insan olarak değerlendirmeye çalışan bir noktadayım. Nüfus kağıdında Kasımpaşa yazan biri olarak, Başbakan Erdoğan ile Darfur'da havaya sidik kokusunun karıştığı mülteci kamplarını da gezdim, Beyaz Saray'ı da. Merv adını hiç duydunuz mu bilmem? Türkmenistan'da zamanın donduğu bir şehir orası. Eski İpek Yolu'nun tam ortasında. Orada yemekler hâlâ pamuk yağı ile pişiriliyor. Oralara gidip dolaşınca, yaşamlara tanıklık edince hayata
daha farklı bir gözle bakmaya başlıyorsunuz.

KAFAM KARIŞIK ZİRA

Gazete Habertürk'ün “aşk yazarı” siz misiniz?
Buna okur karar verir ama böyle gözüküyorsa bundan da onur duyarım. Aslında aşk konusunda kafası karışık bir adamım. Kafam karışık, zira Mutlu Aşk Yoktur'u yazan Aragon ile karısı Elsa'nın hikayesini biliyorum. Nazım hayatına giren hangi kadını daha çok sevdi ya da Galina terk edilmeyi gerektirecek ne yaptı? Vera Nazım'a gitmek için eşini terk etti, ama buna rağmen Nazım neden ölmeden önceki gece “Çok mecbur kalırsan benden sonra evlen ama ona dönme” dedi? “Aşka dair her şeyi biliyorum, çözdüm” diyen yalancıdır.

TEMCİT PİLAVI PİŞİRMEK

Medyadaki en feminist erkek yazar siz olabilir misiniz?
Geçen yaz İlhan Selçuk Emine Erdoğan'ı kıyafetinden dolayı kimliksiz ilan eden bir yazı kaleme aldı. Buna haberturk.com da tüm gücümle itiraz ettim. Bu ülkede Ilıcaklar'ın Tercüman'ı Bülent Ecevit'i Rahşan Ecevit'in kıyafetleri üzerinden eleştirdi. O zaman yıl 1978'di. 2008'de Başbakan'ı eşinin kıyafeti üzerinden eleştirmek ve daha vahimi kıyafet eleştirisi yüzünden bir kadını kimliksiz ilan etmek bana göre kabul edilebilir bir şey değil. Kadın ister mini etek giyer ister tesettüre girer. Çok rahatsız oluyorsan kıyafetini ya da zevkini eleştirebilirsin ama kimliksiz ilan edemezsin.

Kadınların en çok hangi yönünü seviyor, en çok hangi özelliğine sinirleniyorsunuz?
Kadınların en sevdiğim yanı yürekleridir. Sinirlendiğim yönleriyse temcit pilavı pişirme özellikleridir. Yıllar önce bir ihanet vakasında devreye girmiştim. Adam yaptığından gerçekten pişmandı. Uzun uğraşlar sonucu sorunu hallettik, ikinci gün teşekkür için yemeğe çağırdılar. Masaya oturduk, arkadaşım biraz da laf
olsun diye “Yemeğin tuzu mu eksik canım” dedi. Aldığı cevap “Git o zaman o kaltak sana yemek yapsın” oldu. Çok sinirlendim. Affettiysen bunu ikinci gece adamın önüne koyma!

Haklsınız da kadının canı yanmış belli ki...
Haklı olmak ile haklı kalmak arasında fark vardır. Bu hatayı zaman zaman hepimiz yapıyoruz. Haklısın ve tepkinle haklı kalmayı becermek lazım. Tamam ihanetin affedilip affedilmemesi üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.

Onu tartışmıyorum ama affediyorsan artık temcit pilavı gibi bunu adamın önüne koymayı bırakmak lazım..

KENDİNİ TATLIYA BOĞAN BİR ADAMIM

Babalar ve kızları konusunda da hassassınız...
Bu ilişkinin derinliğini Altaylı'nın Zezo'ya olan düşkünlüğünü görünce fark
ettim. Belki küçük bir ayrıntı ama, babalar oğullarının hangi dondurmayı sevdiğini hatırlamaz, kızlarınınkini hatırlar. Bir erkek hayatı boyunca birlikte olduğu her kadına ihanet edebilir ama kızına asla etmez.

Köşenizden yönelttiğiniz bir soruyu size sorsam, “Geçmişte bir adamı çok sevmiş bir kadınla mı? Yoksa 20 değişik adamla kısa kısa ilişkiler yaşamış bir kadınla mı olmayı tercih edersiniz”?
Bayağı zor bir soru bu. Bunu yazarken erkeklerin kadınların bedenine dokunan el sayısına önem verdiklerini ve bunu kıskandıklarını, yüreklerine hiç bakmadıklarını vurgulamak istemiştim. Sanırım burada karşımdaki kadının kişiliğini bilmeye ve geçmişte bir adamı çok sevmiş kadının durumuna dair ayrıntılara ihtiyacım var. Kadınlar ilişkilerde erkekler kadar maymun iştahlı değildir. Eğer kadın bir ilişkiden vazgeçiyorsa, kafasında ve yüreğinde o adamı bitirmiştir. 20 değişik adamla kısa ilişkiler yaşamış kadına ne bir ön yargıyla bakarım ne de onu bir kalıba sokarım.

Erkeğin kalbine giden yol hakikaten mideden mi geçer? Zira sizin Sabah'taki fotoğraflarınızla, Habertürk'teki fotoğraflarınızı karşılaştırdığımda biraz kilo aldığınızı düşündüm. Eşiniz çok güzel yemekler mi yapıyor, yoksa çok güzel sipariş veren bir çift misiniz?
Kilo aldığım doğru, ama bu yemekten çok stres kaynaklı bir durum galiba.
Habertürk'ün hem bekleme hem de doğum süreci oldukça stresli oldu. Öyle durumlarda kendini tatlıya boğan bir adamım. Gece dişim ağrısın ağrı kesici alır yatarım, tatlı krizim tutsun hiç üşenmem açık bir yer mutlaka bulurum.

“İNSANLIK KONTENJANINDAN AHMET ALTAN'I OKUYORUM”

Habertürk'ten başka neler okuyorsunuz? Hangi köşe yazarlarını takip ediyorsunuz?
Hıncal Abi benim için uzaktan öğretim gibidir. Okumazsam mutsuz olurum. Magazin polemiklerini sevmediğim Ahmet Hakan'ı daha ciddi yazmaya başladığı günden beri okuruyum. Rahmetli Reha Mağden'in sevgili ve medya tarafından tek başına bırakılmış eşi Rana Mağden Taraf'ta çalıştığı sürece Ahmet Altan'ı insanlık kontenjanından okuyacağım. Birand ya da Çandar'ı o gün yazdıklarına göre okuyorum. Şamil Tayyar ve Oray'ın köşesine bakarım. Ankara'dan en çok Yavuz Donat gerektiğinde Fikret Bila ve Murat Yetkin'in köşesi önceliğimdir.
Siyaset ya da grup yazıları yazmayıp da insan yazdığı zaman Ertuğrul Özkök de okunacaklar listemdedir. Başlığına göre bazen Reha Muhtar bazen Selahattin Duman.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar