RÖPORTAJ

ABD'den Cumhuriyet'in 'Kürtler' sorusuna iki kere 'hayır'

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken 'Suriyeli Kürtler' sorusuna iki kere 'hayır' dedi. Blinken Türkiye mi Kürtler mi diye sorulunca da bakın ne yanıt verdi?

ABD'den Cumhuriyet'in 'Kürtler' sorusuna iki kere 'hayır'

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Cumhuriyet Gazetesine konuştu. Blinken ile röportaj yapan Cumhuriyet muhabiri Pınar Ersoy, bakana "Türkiye'yi IŞİD destekçisi" dedirtmek için çok bastırdı. Ancak aldığı yanıtlar istediği gibi olmadı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Pınar Ersoy'a röportaj verdi. Flaş açıklamalar yapan Blinken IŞİD’e karşı Türkiye ile birlikte düzenleyecekleri operasyonda karadaki ana aktörü açıkladı. Blinken “Sahada Suriyeli Araplar ve ılımlı güçler var. Bu (operasyonda) ana aktörler onlar olacaktır" dedi.

SURİYELİ KÜRTLER SORUSUNA 2 KERE HAYIR

Anthony Blinken, “Suriyeli Kürtler dahil olacak mı?” sorusuna, “Hayır. Kesinlikle hayır? Hayır” yanıtını verdi.

Blinken bunu şu sözlerle izah etti;

-"Fırat Nehri’nin doğusunda önemli bir rol oynadılar, şimdi (orada) Suriyeli Arapların da oynadığı gibi... Ancak sınırın Fırat Nehri’nin batısında kalan kısmı için sahadaki ortaklar Araplar olacaktır."

KÜRTLER Mİ TÜRKİYE Mİ?

Blinken,Suriye konusunda Türkiye ve ABD arasındaki zor konulardan biri Suriyeli Kürtler... İkisinden birini seçme zamanı geldiğinde ABD kimin yanında duracak?” sorusu üzerine ise şunları söyledi:

-“Burada bir tercih sözkonusu değil. Türkiye bizim yakın ortağımız, yakın müttefikimiz. Kuzey Suriye’de Suriye Arap Koalisyonu ile çalışıyoruz, Suriye’deki birçok grup gibi PYD ile de iletişim halindeyiz. Onlar Suriye’deki dokunun bir parçası ve ileri doğru bir yol ararken olabildiğince fazla çeşit grupla görüşmek zorundayız. Ancak ikisi (Suriyeli Kürtler ve Türkiye) arasında bir seçim yapmak sözkonusu değil. Türkiye bizim partnerimiz ve müttefikimiz.”

 BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN MI?

Blinken "Kürtler otonomi ya da bağımsız devlet ilan ederse Türkler'in yanında mı yer alacaksınız?' sorusuna da şu yanıtı verdi;

-"Bağımsız bir Kürt devleti ya da otonom bir bölgeyi desteklemiyoruz. Aksine birleşik bir Suriye hedefine doğru çalışıyoruz."

Blinken Suriye Kürtler'ine doğrudan yardım yapmadıklarını da söyleyerek, "Bizim yaptığımız yardım Kürtlere değil Suriye Arap Koalisyonu’na oldu" dedi.

CUMHURİYET MUHABİRİNİN 'BOZULDUĞU' YANIT

Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Pınar Ersoy röportaj sırasında objektiflik sınırları zorlayıp, 'Türkiye'yi IŞİD destekçisi olmakla itham eden' bir soru yöneltti.

Ersoy'un, "Türkiye’nin en azından başlarda IŞİD’e destek verdiği yönünde artan miktarda kanıt var. Bu şartlarda Türkiye ile ortak hareket etmekten bir rahatsızlık duyuyor musunuz?" sorusuna ABD dışişleri bakanından gelen yanıt aynen şöyle oldu:

-"Türkiye DAEŞ’e karşı mücadelede olağanüstü yakın bir partner. Bu ortaklığa her gün sırtımızı dayıyoruz. Türkiye DAEŞ’i vurmak için İncirlik’ten birçok uçak kaldırıyor ve yabancı savaşçıların akışını kesmeye çalışıyor. Şu açık ki DAEŞ’e karşı mücadele, Türkiye şu anda olduğu gibi tam bir partner olmadan tamamen başarılı olamaz.

Bu yanıtla deyim yerindeyse bozulan, Cumhuriyet muhabiri istediği yanıtı alabilmek için  "Şöyle sorayım... IŞİD militanlarının geçtiğimiz dönemde rahatça Türkiye’ye gelip gittiği, buradaki hastanelerde bedava tedavi gördüğü, Türk istihbaratıyla iletişim halinde oldukları ve hatta yardım aldıkları yönündeki suçlamaların farkında mısınız?" diyerek sorusunu değiştirdi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken buna şu yanıtı verdi:

-Suçlamaları gördüm ama direkt bir kanıt görmedim.

- Sonuç olarak Türkiye’nin IŞİD’e hiçbir zaman yardım etmediğine güveniyorsunuz...

Tek söyleyebileceğim bizim Türkiye ile deneyimimiz DAEŞ’i yenmek için aynı ortak amaca sahip olduğumuz gösteriyor.

ÇOK OKUNANLAR