GÜNDEM

4.5G ihalesi kritik karar! 4.5G ne zaman geçilecek?

BTK bugün 4.5G ihalesi düzenledi. Türkiye 4.5G tekonolojisine geçtiğinde neler olacak? 4.5G'nin özellikleri neler? İşte hepsinin cevabı...

4.5G ihalesi kritik karar! 4.5G ne zaman geçilecek?
Geçtiğimiz 26 Mayıs'ta yapılması planlanan 4G ihalesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "4G'yle hiç zaman kaybetmeyelim. 3G'de 2 yıl daha sabredersek, 5G'ye geçeriz. Aksi takdirde 4G'ye geçersek Türkiye çöplük haline döner" sözlerinden sonra ihale ertelenmişti.

Ertelenen ihalenin az 2.7 milyar Euro'luk (9.2 milyar TL) değere ulaşması bekleniyor.

BTK'nın 800 MHZ frekans bandının A1 paketi için en yüksek teklifi 390 milyon Euro ile Vodafone verdi.

A1 BANDINI VODAFONE KAZANDI
BTK'nın 800 MHZ frekans bandının A1 paketi için en yüksek teklifi 390 milyon Euro ile Vodafone verdi.

A2 PAKETİ AVEA'NIN OLDU
İhalede A2 paketinin satışı da gerçekleşti. Avea 380 milyon Euro ile A2 paketine en yüksek teklifi veren şirket oldu.

A2 paketi için; Turkcell'in teklifi 375 milyon Euro, Avea'nın teklifi 374 milyon 1 Euro şeklinde gerçekleşmişti.

Yanık, "Bu paket için iki geçerli teklif var. Turkcell sözlü artırmaya katılıyor. Avea katılıyor" demişti.

TEKLİFLER ŞÖYLEYDİ

Tekliflere ilişkin konuşan Yanık, A1 A2 A3 olarak satış yapacaklarını açıklamış ve "A1 paketini alan yerleri de seçecek. A2'yi alan iki yerden birini tercih edecek" demişti.

Yanık, "Buna göre A1 paketi için 3 teklif bulunmaktadır. Bu firmaları sözlü teklif vermeye davet edeceğiz. Turkcell sözlü teklif aşamasına katılmıyor. Vodafone sözlü teklife katılıyor. Avea katılıyor" bilgisini vermiişti.

Turkcell'in A1 için teklifi 377 milyon Euro, Vodafone'un teklifi 380 milyon 100 Euro Avea'nın teklifi 381 milyon 400 bin 1 Euro idi.

İhale Komisyonu Başkanı, BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık, ihale öncesinde yaptığı konuşmada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda, IMT (Uluslararası MobilTelekomünikasyon) Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesini gerçekleştirmek üzere toplanıldığını ifade ederek, ihale sürecinin ülkeye, halka, katılımcı firmalara ve sektöre hayırlar getirmesini diledi.

İHALEDE TEKLİFLER DEĞERLENDİRİLİYOR

İhalede, mobil genişbant elektronik haberleşme hizmetlerinin sunumuna yönelik olarak 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekans bantlarında toplam 390.4 MHz'lik bir frekans kaynağının satışının gerçekleştirileceğini anlatan Yanık, ihale kapsamında bu 5 adet frekans bandında her bir frekans paketi için belirlenen asgari değerler üzerinden toplam 20 adet frekans paketi için paket satışlarının yapılacağını bildirdi. 

Paket satışlarının 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekans bandı sıralaması takip edilerek yürütüleceğini dile getiren Yanık, "İhale kapsamında 2G ve 3G İmtiyaz Sözleşmesi sahibi olmayan yeni istekliler yalnızca 2600 MHz bandındaki E4, F1, F2, F3 ve F4 paketlerinin satışına katılabilecek" diye konuştu.

4.5G NEDİR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4G yerine 5G teknolojisine geçilmesinin daha sağlıklı olacağı şeklindeki beyanının ardından konu Türkiye gündemine oturmuş, 4G ihale tarihi 3 ay ertelenmişti.



Sonunda 4,5G'de karar kalınmış, dünyada 5G teknolojisinin henüz tam olarak oturmaması ve 4G teknolojisinin ise eskimeye başlaması sebebiyle 4,5G'nin daha uygun olacağı öngörülmüştü. İşte o 4,5G projesi kapsamında 'IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi', bugün Ankara'da yapılacak.

Türkiye, 4,5G ile hem teknolojinin gerisinde kalmayacak hem de 5G teknolojisine 2020 yılında entegre olarak bunu dünyada en erken kullanan ülkelerden biri olacak.

4.5G ÖZELLİKLERİ NE İŞE YARAYACAK?

4.5G ile mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı, 183 MHz'den 573 MHz'ye çıkacak. Yani frekans sayısı ve dolayısıyla da hız artacak.

4,5G NE ZAMAN KULLANILACAK?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4,5G teknolojisinin 1 Nisan 2016 tarihinde kullanıma sunulacağını duyurdu. Bu teknolojinin 8 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun yüzde 95'ini kapsama zorunluluğu var. Ayrıca 4,5G teknolojisinin tünellerde bile kullanılabilmesi öngörülüyor. 



BANT GENİŞLİĞİ 5 KATINA ÇIKACAK

İhalenin en önemli yanı Türkiye'deki mobil iletişim bant genişliğini 5 katına çıkarması. Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz'a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarının ise 5 katına ulaşacak. 3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri sonrası 4G yerine 4.5G olarak tabir edilen IMT Advanced teknolojileriyle hizmet sunulacağından teknoloji üstünlüğü sayesinde mobil internet bağlantısı 10 katına kadar hızlanacak. Şu anda Türkiye'de kullanılan 3G teknolojisi ile 1 saatten fazla süren 8 GB büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi 4G ile 6.5 dakikaya kadar düşecek. Buna ek olarak söz konusu frekans ihalesi ile 5G'nin standartlarının belirlenmesinden ve kullanılmaya başlanmasında sonra ihale yapılmadan bu teknolojinin kullanılmasına da başlanabilecek.

3G İHALESİNİN KAZANANI TURKCELL OLMUŞTU

A tipi lisanslar için yazılı teklifler alınırken, Vodafone 298 milyon euro, Turkcell 287 milyon euro, Avea 285 milyon euro önerdi. Açık artırmada ise Turkcell 358 milyon euro önerirken, Avea 348 milyon euroda kaldı. Vodafone ise ilk turda ihaleden çekildi. Böylece ihaleyi kazanan firma Turkcell oldu. B tipi lisans ihalesinde iki katılımcı olan Vodafone da Avea da 250 milyon euro yazılı teklif verdi.Ancak ikisi de sözlü teklif vermeyince kazanan kura ile belirlendi. Kurada şans Vodafone'a güldü ve B tipi lisansı kazanan firma oldu. Avea, C tipi lisans ihalesi için katılımcı tek firma olarak 214 milyon euro teklif verdi ve ihaleyi kazandı.

TAM GÜN MESAİ YAPILACAK

Hürriyet'in haberine göre, kapalı teklif açık ihale usulü ile gerçekleştirilecek ihale, teklif zarflarının açılmasıyla başlayacak. İhale komisyonunun teklif zarflarındaki evrakı kontrol etmesinin ardından 20 ayrı frekans paketi, açık artırmayla ihale edilecek. Bu yüzden de ihalenin akşam saatlerine kadar sürmesi bekleniyor. İhaleyi kazananlar, ödemeyi 6'şar aylık dönemler halinde 4 eşit taksitte yapabilecek. Peşin ödemeden sonraki taksitler belirlenen süreden önce ödense dahi taksit miktarlarında iskonto yapılmayacak. Taksitlerin vadesinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ödeme yapılmayan miktar ve süre için 6 aylık yüzde 1.31'in iki katı gecikme faizi uygulanacak. Ödemenin vade tarihinden en fazla 30 gün içinde belirtilen faiz oranıyla yapılmaması halinde yetkilendirme BTK tarafından iptal edilecek. İhalede, yetkilendirme süresi 30 Nisan 2029'a kadar devam edecek. 

ÇOK OKUNANLAR