GÜNDEM

33 Kurşun filmine asker engeli

Ahmed Arif'in şiirine konu olan "33 Kurşun Olayı" bir filme konu oldu. Filmin çekimleri askerler tarafından engellendi.

33 Kurşun filmine asker engeli
O dönemde 16 yaşlarında olan Asya'nın, askerden yeni gelen nişanlısı Mirza'nın da katledildiği olay "33 Kurşun" ismiyle beyaz perdeye aktarılıyor.

Sefo Deresi'ndeki katliam sahnelerinin çekilmesine jandarma tarafından izin verilmediğini belirten filmin yönetmeni Mehmed Bilmez, çekimlerin askerler tarafından yasaklandığını söyledi. Katliamın yapıldığı dönem hakkında bilgi edinmek için yoğun çabalar harcadıklarını ifade eden Bilmez, "Biz bu senaryo için 2 yıl boyunca çaba sarf ettik. Bunun için katliamın yapıldığı yere gidip, en önemli sahnenin çekileceği Sefo Deresi için izin istedik. Jandarma buna müsaade etmeyeceklerini ve katliamdan bu yana hiçbir şekilde o bölgeye kimsenin sokulmadığını söyledi. Bütün ikna etme çabalarımıza rağmen müsaade edilmiyor. Hatta bize, 'İzinsiz girerseniz öldürme yetkimizi kullanırız' dediler. Birçok yurtsever kurumla görüştük ama henüz net bir sonuç yok. Katliamın yapıldığı yerde sahne çekilmezse filmin bir anlamı kalmaz. Bizce, gerçeklerin gün yüzüne çıkmasından korkuyorlar. Belki hala öldürülenlere ait kemikler oradadır" dedi.

33 KURŞUN OLAYI

Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından Van'a gönderilen Orgeneral Mustafa Muğlalı komutasındaki askerler, 30 Temmuz 1943'te Van'ın Özalp ilçesine bağlı Yukarı Koçkıran köyünde 33 kişiyi, Sefo Deresi mevkisinde elleri arkadan bağlanmış ve yere diz çöktürülmüş şekilde kurşuna dizerek, katletmişti.

yeni özgur politika
ÇOK OKUNANLAR