GÜNDEM

3 bin tirajlı kasaba gazetesi "Pulitzer" aldı...

Pulitzer Ödülleri sahiplerini bulurken, sadece 3 bin tirajlı bir kasaba gazetesi sürpriz yaptı...

3 bin tirajlı kasaba gazetesi "Pulitzer" aldı...

Dünyanın en prestijli gazetecilik ödülleri olarak kabul edilen Pulitzer Ödülleri sahiplerini buldu...

14 dalda ödül alanlar açıklanırken, "En İyi Başyazı" ödülünü 3 bin tirajı olan bir kasaba gazetesinin başyazarının alması dikkat çekti...

Iowa’da 3000 okuru olan küçük bir kasaba gazetesi editörünün uluslararası tarım şirketlerinin ürünlerinin göl ve akarsuları kirletmeleri ile ilgili haberiyle ‘yılın en iyi başyazarı’ ödülünü alması oldu.

Bu yıl 101’incisi verilen Pulitzer gazetecilik ödülü, Panama Belgeleri’ni ifşa eden basın kuruluşlarına layık görüldü. New York’ta ödül komitesinin yaptığı açıklamada, Pulitzer ödülünün Panama belgeleri ile çok sayıda yasadışı faaliyeti ortaya çıkaran Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), McClatchy ve Miami Herald adlı basın kuruluşlarına verildiği duyuruldu.

Panama belgeleri skandalı, Nisan 2016’da patlamıştı. Panama’da offshore hizmeti sunan Mossack Fonseca hukuk firmasına ait belgeler ifşa edilmişti. Belgelerle para aklama ve vergi kaçakçılığına kadar aralarında dünya liderlerinin de olduğu tanınmış isimlerin yasadışı faaliyetleri ortaya dökülmüştü.

ULUSAL HABER: ‘Ulusal Haber’ dalında Washington Post gazetesi için çalışan David A. Fahrenthold, Başkan Donald Trump’la ilgili yaptığı haberle ödüle hak kazandı.

ARAŞTIRMA HABER: ‘Araştırma Haber’ dalında Charleston Gazette-Mail için çalışan Eric Eyre West Virginia opioid salgını haberiyle ödüle layık görüldü.

NEW YORK TİMES ÖDÜLLERE AMBARGO KOYDU

New York Times Gazetesi, ‘son dakika haber fotoğrafçılığı’, ‘uluslararası haber’ ve ‘makale’ kategorilerinde ödül kazandı. Gazeteye uluslararası haber dalında ödül getiren haberse, Rusya’nın ABD seçimlerine siber saldırı yaptığı iddiasını ele alan makale oldu.

‘Istanbul Photo Awards 2017’de ‘Tekil Haber’ kategorisinde üçüncü olan Avustralyalı foto muhabiri Berehulak, aynı fotoğrafla ‘Breaking News’ dalında Pulitzer’e de aldı.

KAMU HİZMETİ: ‘Kamu Hizmeti’ ödülü ise Sarah Ryley’nin New York’ta tahliye düzenlemelerinin yapıldığı bölgelerdeki ayrımcılık haberiyle New York Daily News ve ProPublica’ya gitti.

KÜÇÜK BİR KASABADA AİLE GAZETESİ AMA!

Dün açıklanan Pulitzer ödüllerinin en büyük sürprizi Iowa’da 3000 okuru olan ve haftada iki kez yayınlanan küçük bir kasabada aile gazetesi olarak yayın hayatını sürdüren Storm Lake Times gazetesi editörü aldı...

Art Cullen ve kardeşi John Cullen’in sahibi olduğu ve haftada iki kere yayınlanan aile gazetesi Storm Lake Times, Iowa’nın sularının ABD ‘deki en kirli yerüstü suyu olduğunu yazmıştı. 

Ödüle layik görülen gazete haberi Des Moines Water Works’un, drenaj bölgelerindeki kirlenme konusunda açtığı davayı takip eden 10 yazılık seriden oluşuyor. Dava, söz konusu ilçeleri Raccoon Nehrine yüksek nitrat sızdırmakla suçluyordu.

Gazete haber serisi, ilçelerin savunma masraflarını karşılayan ve kar amacı gütmeyen ‘Agribusiness Association of İowa’nın finansman kaynaklarını araştırıyor. 

Cullen yazı dizisinde Koch Brothers, Cargill ve Monsanto gibi uluslararası tarım şirketlerinin kendi ürünlerinin yasaklanmasını engellemek amacıyla davayı gizlice finanse ettiklerini ortaya çıkarıyor. Aynı yazı dizisinde Cullen, hükümetin çevre örgütlerinin açtığı davalara karşı sağladığı örtülü finansmanı da ortaya çıkarıyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar