GÜNCEL

Eski foto muhabiri yeni simitçi: Fikret Yıldız...

Fikret Yıldız, 15 yıldır İstanbul Eminönü’deki Yeni Cami’nin arkasında simit satıyor. Onu fazla tanımayanlar için Yıldız sadece bir simitçi, ama onu tanıyanlar için daha fazlası.

Eski foto muhabiri yeni simitçi: Fikret Yıldız... - Sayfa 1

Fikret Yıldız, 15 yıldır İstanbul Eminönü’deki Yeni Cami’nin arkasında simit satıyor. Onu fazla tanımayanlar için Yıldız sadece bir simitçi, ama onu tanıyanlar için daha fazlası. Asıl mesleği foto muhabirliği olan Yıldız'ın hikayesini El Cezire Türk'ten Başak Çubuklu yazdı... Emekli olduktan sonra çocuklarının eğitimi için Siirt’ten İstanbul’a taşındı. Çocuklarını okutabilmek için de simit satmaya başladı. Ancak, gönül verdiği fotoğrafçılıktan da asla kopmadı. Simitlerini sattıktan sonra yine ânı fotoğraflamak için Eminönü’nde dolaşmaya çıkıyor.

Eski foto muhabiri yeni simitçi: Fikret Yıldız... - Sayfa 2

İstanbul Eminönü’ne gelenler için Fikret Yıldız sadece bir simitçi. Ama onu yıllardır tanıyan esnaf için simitçiden çok daha fazlası. Çünkü, seyyar satıcıların büyük kısmı onunla hemşehri. Yani, onu kendi çocukluklarından tanıyor. Yıldız’ın fotoğraf çektiği, haber peşinde koştuğu dönemlerden… Fikret Yıldız, 1984-2000 arası Siirt’in Kurtalan ilçesinde hem fotoğrafçılık hem de foto muhabirliği yaptı. Bu süre içinde Milliyet, Hürriyet ve DHA gibi yayın organlarına haber geçti. Yerelde muhabir olarak çalışmak her zaman zordur. Hele hele bundan 20-30 yıl öncesinde çalışmak daha da zordu. Parça başı kazanç, ne kendisi ne de ailesi için yeterli bir gelir kaynağı olabilirdi. Sabit geliri, Tekel işçiliğinden geldi. 2000 yılında da bu kurumdan emekli oldu.

Eski foto muhabiri yeni simitçi: Fikret Yıldız... - Sayfa 3

Emeklilikle birlikte çocuklarının daha iyi bir eğitim almaları için İstanbul’un yolunu tuttu. Elinde bir tek emekli maaşı vardı. İlk etapta amacı, Siirt’teki mesleğini burada da sürdürebilmekti ama büyükşehrin şartlarıyla taşranın şartları birbirine denk değildi. Gelir gider dengesini tutturamadı, fotoğrafçılıktan ekmek çıkmayacağını anladı. Emekli maaşına ek, İstanbul’da simit satarak çocuklarının eğitim masraflarını karşılamaya başladı.