MANŞETLER İÇİN TIKLAYIN
Basın konseyi bir internet sitesini kınadı!
Basın konseyi bir internet sitesini kınadı!
09 Şubat 2010 Salı 15:35
Basın Konseyi bu sefer bir internet sitesine ve o sitenin yazarına yönelik şikayeti değerlendirdi ve oy birliğiyle kınama cezası verdi...

Basın Konseyi bu sefer bir internet sitesine ve o sitenin yazarına yönelik şikayeti değerlendirdi ve oy birliğiyle kınama cezası verdi...

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, www.medyaradar.com. internet sitesinde 16 Aralık 2009 tarihinde “HIRSIZ N’ABER?” başlığıyla Medyanın Ukalası takma isimli kişi tarafından yayımlanan yazıyla ilgili olarak aşağıdaki kararı vermiştir.

KARAR

ŞİKAYETÇİ                   : Zehra Çengil

                                          Vatan Gazetesi Magazin Muhabiri

 

ŞİKAYET

EDİLENLER                : 1) Medyanın Ukalası Rumuzlu

                                          Medyaradar İnternet Sitesi Yazarı

                                         2) Medyaradar İnternet Sitesi

ŞİKAYET KONUSU : Şikayetçi “Medyaradar” İnternet sitesinde “Medyanın Ukalası” rumuzuyla yazı yazmış olan gazetecinin 16.12.2009 tarihli ve “Hırsız N’aber?”  başlıklı yazısıyla ilgili şikayet başvurusunda bulunmuştur.

Şikayet konusu yazının ilgili bölümünde Medyanın Ukalası rumuzlu yazar, site yöneticilerinden birinin kendisini arayarak Vatan Gazetesi İnternet sitesini açmasını söylediğini ve siteyi açtığında “manşette sırıtan, dün yazdığı(m) yazının objesini ve dahi sujesini” gördüğünü belirtmiştir. Yazıda “Zehra bilmem ne diye bir kardeşimiz, adımdan dahi söz etmeden, sanki içine doğmuş gibi, dünkü yazımla ilgili bir telefon röportaj yapmış, üstüne bir de “ÖZEL HABER” damgası basmıştı!” ifadeleri kullanılmıştır. Şikayetçiyi tanımadığı için araştırdığını belirten yazar, Twitter adlı internet sitesine girdiğini ve şikayetçinin “gazete koridorlarında çektirdiği ‘Gaziosmanpaşa Güzeli Bulvar’da’ pozlarıyla” yüzleştiğini belirtmiştir. Şikayetçinin Vatan Gazetesi Magazin Muhabiri olduğu belirtilen yazıda “Bu kızlardan her gazetede ve dergide vardır… Kıt bütçeler nedeniyle, bu kızlarla doludur gazete koridorları… Buldukları haberi araklamaktan çekinmezler; zira hayal dünyaları, yaptıkları rezaletin ortaya çıkacağını algılamaya yetmez. Dünyaya dar vizörden baktıkları için, her yaptıklarını hak sayarlar kendilerine…” ifadeleri kullanılmıştır. Yazısında haberlere konu sergiyi yalnızca kendisinin gezdiğini belirten şikayet edilen yazısında “Kim yazdı da tartıştı da üstüne röportaj yapmaya kalktın? Madem yazdın… Bari bir referans ver… Ayıp değil mi bu yaptığın? Omuzlarını aça aça gazetede salınmakla mı yapılıyor bu iş? Köpek gibi dolaşmakla, haberdar olmakla yapılıyor… Araklayacağına çık dolaş… Gez-gör-öğren… Kıro durumuna düşmemiş olursun böylece… Sahi Zehra be… Hayatında hiç sergi gezdin mi? Sanattan anlar mısın? Ben anlarım yavrum… Aramızdaki fark da budur zaten… O sorduğun sorulara bakınca, gazetecilikten ve röportaj yapmaktan da anlamadığın çıkıyor zaten ortaya ya… Neyse! Sana son olarak diyorum ki: ÖZEL HABER’İN ELİNDE BÖYLE PATLAR İŞTE!” ifadelerine yer vermiştir. Yazısının şikayetçinin yönetmenine de bir ihbar olduğunu belirten şikayet edilen, şikayetçi için  “Cayır cayır çorluyor…” ifadesini kullanmış ve şikayetçiyi bu seferlik affettiğini belirterek yazısını tamamlamıştır.

Şikayetçi bu yazının “yayın yoluyla kişilik haklarına saldırı, hakaret ve iftira” olduğunu ve haberde kullanılan fotoğrafların asıllarını Konsey’e sunabileceğini belirterek Basın Meslek İlkeleri’nin  

“Yayınlarda hiç kimse; ırkı, cinsiyeti, yaşı, sağlığı, bedensel özrü, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz” şeklindeki birinci,

“Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı; genel ahlak anlayışını, din duygularını, aile kurumunun temel dayanaklarını sarsıcı yada incitici yayın yapılamaz” şeklindeki ikinci,

“Kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez” şeklindeki üçüncü,

“Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki dördüncü,

“Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu olamaz” şeklindeki beşinci,

“Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse “suçlu” ilan edilemez” şeklindeki dokuzuncu,

“Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez” şeklindeki onuncu,

“Gazeteci görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır” şeklindeki on ikinci,

“Şiddet ve zorbalığı özendirici, insani değerleri incitici yayın yapmaktan kaçınılır” şeklindeki on üçüncü ve,

“Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar” şeklindeki on altıncı maddelerinin ihlal edildiğini ileri sürerek gerekli işlemin yapılmasını istemiştir.

ŞİKAYET EDİLENLERİN YANITI: Medyaradar İnternet Sitesi aranarak Medyanın Ukalası Rumuzlu Yazarın bilgilerine ulaşılmaya çalışılmış fakat kendisi hakkında herhangi bir bilgi verilmediğinden şikayetle ilgili bilgi veren Genel Sekreterlik mektubu 18 Ocak 2010 tarihinde Medyaradar İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Denizhan Erkoç’a kargo ile gönderilmiştir. Mektubun Denizhan Erkoç tarafından teslim alındığı kargo şirketi tarafından bildirilmişse de Denizhan Erkoç’tan veya Medyanın Ukalası rumuzlu yazardan herhangi bir yanıt gelmemiştir.

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ: Basın Konseyi Yüksek Kurulu 3 Şubat 2010 tarihinde toplanarak aşağıdaki değerlendirmeyi yapmıştır.

Şikayet edilen yazarın 15.12.2009 tarihli yazısı ile Vatan Gazetesinde yayınlanan röportajın konusunu teşkil eden sergi, kamuya açık olan bir sergidir. Medyaradar İnternet Sitesinde 15.12.2009 tarihinde yayınlanan yazının sergilenen eserlere yönelik bir eleştiri, Vatan Gazetesinde yayınlanan yazının ise sanatçıyla yapılan bir röportaj olduğu tespit edilmiştir. Medyanın Ukalası rumuzlu yazarın yazısında ve Vatan Gazetesinde yayınlanan röportajda kullanılan fotoğraflar sergilenen eserlerin fotoğraflarıdır ve bu yayınlar farklı fotoğraflar da içermektedir. İnternet sitesindeki bilgilerden Medyanın Ukalası rumuzlu yazarın sergiyle ilgili yazısının 15.12.2009 günü saat 15.02’de yayınlandığı anlaşılmaktadır. Konsey’e sunulan 16.12.2009 tarihli Vatan Gazetesinin farklı baskılarında Zehra Çengil imzalı röportaj yayınlandığına göre Zehra Çengil’in haberi Medyaradar internet sitesi ve yazarından almış olması mümkün değildir.

Bu durumda şikayet edilenin, şikayetçinin bir internet sitesinde yer alan fotoğrafını da ekleyerek,  “Hırsız N’aber” başlığını kullanması açıkça iftira niteliğindedir. “‘Gaziosmanpaşa Güzeli Bulvar’da’ pozlarıyla yüzleştim”, “Kıro durumuna düşmemiş olursun böylece… Sahi Zehra be… Hayatında hiç sergi gezdin mi? Sanattan anlar mısın? Ben anlarım yavrum… Aramızdaki fark da budur zaten” ifadelerinin, yazıda geçen birçok benzer ifadeyle birlikte, şikayetçinin kişilik haklarını zedeleyici ve küçük düşürücü olduğu ve bu suretle Basın Meslek İlkeleri’nin “Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki dördüncü maddesinin ağır biçimde ihlal edildiği saptanmıştır.

Yazının rumuzla yazılmış olması ve hakaret niteliğinde ifadeler içermesi dolayısıyla, yayınlanan yazıdan Medyaradar İnternet Sitesinin de sorumlu olduğu tespit edilmiştir.

Bu suretle Basın Meslek İlkeleri’nin dördüncü maddesini ihlal eden Medyanın Ukalası rumuzlu yazar ile Medyaradar İnternet Sitesi’nin “kınanmasına” oybirliğiyle karar verilmiştir.

Bu haber toplam (345) defa okunmuştur.
  • HABERİ EKLE :
  • Google
  • |
  • |
  • |
  • Digg
  • |
  • Tusul
Toplam (0) adet yorum eklenmiştir.
İlgili habere henüz yorum eklenmemiştir.